Multe organizații nu consideră testarea o prioritate, cu toate că testarea este esențială în depistarea timpurie a defectelor din produsul final. Calitatea scăzută a produselor va avea un impact major asupra imaginii companiei și va reduce nivelul de satisfacție al clienților. Costurile unui sistem de testare sunt de multe ori înțelese și apreciate greșit în special în situațiile în care nu există o modalitate de cuantificare a impactului creat de calitatea produselor. Companiile de top analizează și înțeleg întregul cost al dezvoltării, implementării și costul de operare al sistemului de testare. Calcularea costului unui sistem automatizat de testare este mai complex decât simpla calculare a costului echipamentelor și chiar a costului orar de operare.
Dacă vrei să afli de ce ai nevoie pentru a evalua un sistem de testare, vrei să propui schimbări care optimizează costurile și să crești profitabilitatea proiectelor tale citește în continuare.
Dezvoltare
Planificare
Training
Tool-uri
Dezvoltare
Sistem Testare
+
Implementare
Echipamente
Asamblare
Software
Logistică
+
Operare + Mentenanță
Operare
Training
Mentenanță
Rezerve
Instalare
Utilității
=
TOTAL
Cuantificare Impact Financiar
Reducere Costuri
Îmbunătățire Cost/Defect
Optimizare Sistem Testare
Temele principale care însumează costul total al unui sistem de testare.
Cost Dezvoltare
O companie care dezvoltă produse noi analizează și compară multiple sisteme de testare, alcătuite din diferite instrumente și arhitecturi, pentru a putea identifica soluția optimă.
În cazul sistemelor construite să testeze funcționalitatea unui singur produs/componentă, nivelul de efort necesar pentru definirea cerințelor, selecția instrumentelor, accesoriilor și dezvoltării software sunt relativ finite.
În cazul sistemelor construite să testeze funcționalitatea multiplelor produse/componente, costul va fi unul mai mare. Identificarea permutărilor de funcționalitate necesare sistemului de testare va dura mai mult, modul de fixare al device under test (DUT)-ului trebuie să fie flexibil, iar aplicația software va trebui să fie scalabilă pentru a acomoda cu ușurință schimbările viitoare de produse/componente.
Alte eforturi includ: scrierea unui abstraction layer pentru hardware/măsurare sau sistemul de mass interconnect, care necesită un cost inițial mai crescut, dar în timp vor aduce un Return on Investment (ROI) într-un timp relativ scurt în special organizațiilor care se confruntă cu schimbări rapide ale tehnologiei și probleme cu instrumentele aflate în stagiul de End-of-Life (EOL).
Planificare – timpul și costurile asociate cu identificarea variabilelor și opțiunilor necesare unui sistem de testare. Include timpul petrecut pe website-urile furnizorilor, vizite și demonstrații, evaluări, discuții și dezbateri pe forumuri de profil;
Training – timpul și costul asociat cursurilor de specialitate în dezvoltarea software – Integrated Development Environment (IDE) sau test executives – și cunoașterea platformelor hardware (de exemplu rack-uri/stack-uri integrate cu SCSI sau PXI);
Tool-uri – costul asociat cu achiziția de licențe pentru IDE sau test executives (poate trece cu ușurință de 10,000 – 15,000 € pe an);
Dezvoltare – timpul asociat cu dezvoltarea sistemului de testare proof-of-concept din perspectiva hardware și software;
Sistem Testare – costul total asociat cu achiziția sistemului de testare inițial (proof-of-concept).
Cost Implementare
Când o componentă este adusă pe linia de producție, proof-of-concept-ul sistemului de testare dezvoltat anterior trebuie adaptat la volumul ridicat de cereri de testare. Numărul de componente (unități testate/unitate de timp) pe care un sistemul de testare le poate testa impactează direct numărul total de sisteme necesare pentru satisfacerea volumului de testare prognozat de echipele de management și vânzări. Numărul total de sisteme necesare va impacta direct costul total al implementării.
Un alt factor de impact asupra costului implementării este dimensiunea sistemului. Acest factor va impacta în special companiile mari care doresc să integreze o soluție de testare în locații multiple. Unele companii au departamentul de testare și R&D situate în locații diferite. Astfel de companii vor avea un cost crescut de implementare în special dacă echipamentul necesar testării este de dimensiuni mari și are o greutate crescuta. Se recomanda alegerea sistemului de testare de dimensiuni reduse în situația în care acestă opțiune există.
Echipamente – numărul total de sisteme de testare necesare va impacta direct costul echipamentelor;
Asamblare – timpul necesar asamblării componentelor și instrumentelor în sistemul de testare. Acest lucru include construirea unui rack de 19 inch sau 21 inch sau altor metode mecanice de depozitare, instalarea instrumentelor de testare, conectarea cablajelor, instalarea switch-urilor și mass inteconect-urilor;
Software – costul asociat cu compilarea și dezvoltarea unor librării software și exportarea acestora pe sistemul de control la instrumentelor;
Logistică – dimensiunea și greutatea unui sistem de testare împreună cu numărul total de sisteme necesare vor impacta direct costul logistic. În funcție de rezistența sistemului, în cazul unui transport, poate exista necesitatea unui ambalaj special de protecție.
Cost Operare și Mentenanță
În multe situații costul de operare și mentenanță este subapreciat și chiar omis. În majoritatea cazurilor acest cost nu rămâne în responsabilitatea echipei R&D care a dezvoltat sistemul de testare, ci ajunge pe mâna echipe de producție. Această separare creează multiple probleme, în special din cauza colaborării. Pentru a evita aceste probleme, puteți decide să contractați o firma externă pentru procesele de producție sau testare. Costurile asociate cu externalizarea acestor servicii pot fi negociate drept o sumă fixa sau calculate la oră.
Operare – costurile salariale ale operatorilor și tehnicienilor care asigură funcționarea sistemelor de testare. Numărul total de teste și nivelul de expertiză cerut de aceste sisteme vor impacta direct costurile;
Training – timpul necesar pentru ca operatorii să învețe cum să folosească sistemul de testare. Companiile cu diverse sisteme de testare pot alege modelul 1: toți operatorii pot opera toate sisteme de testare sau modelul 2: pentru fiecare test există cate un operator specializat;
Mentenanță – costul asociat cu menținerea sistemului de testare și instrumentelor în funcțiune la calitate optimă. Aceste costuri includ calibrarea anuală a echipamentelor și prognozarea costului dedicat înlocuirii instrumentelor care se vor defecta;
Rezerve – costul asociat cu achiziția de echipamente/instrumente de rezerva care vor fi folosite în cazul unor probleme tehnice neprevăzute (defectare instrumente) sau situațiilor prevăzute (calibrare instrumente);
Instalare – sistemele de testare care sunt consumatoare mari de curent sau emana multa căldura au nevoie de sisteme special de mare putere sau răcire pentru funcționarea optimă;
Utilități – costul asociat cu alimentarea, răcirea și depozitarea sistemelor de testare. Costul electricității poate varia semnificativ in funcție de locația geografică.
Analiza Financiara
Costul total al unui sistem de testare poate fi calculat folosind diferite modele financiare.
În comparație cu investițiile într-un proiect unde rezultatele se cuantifică în venit și profit, în cazul unui sistem de testare beneficiile financiare se cuantifica în economii. Putem considera un exemplu în care investiția într-o izolație performantă, în cazul unei clădiri, va rezulta în economii la utilități pe termen lung.
Perioada Rambursare – Reprezintă timpul necesar pentru recuperarea investiției inițiale. În primul rând trebuie determinat Costul Inițial prin calcularea diferenței dintre dezvoltarea și integrarea noului sistem de testare și continuarea implementării vechiului sistem de testare. În al doilea rând trebuie determinate Economiile Anuale generate de noul sistem de testare.
Returnarea Investiției – Reprezintă raportul dintre banii câștigați și investiții pe parcursul unui proiect. Este necesară calcularea deținerii noului și vechiului sistem de testare, iar apoi aflarea diferenței dintre cele două – Economii în Net. Rezultat se împarte la costul celei mai eficiente financiar opțiunii și se scade 1 (100%).
Oferim servicii complete de dezvoltare, implementare și mentenență folosind experianța + calificarea arhitecților și inginerilor hardware și software dedicați pentru a garanta succesul proiectelor tale. Vezi serviciile oferite de SelfLAB aici și industriile acoperite aici.
Referințe:
- National Instruments – Fundamentals of Building a Test System
Răzvan Boldiș – Software Architect